Diş Çürüğü Nasıl Oluşur?

Diş çürüğü dişte sert doku kaybına neden olan bulaşıcı bir hastalıktır. Ağız floramızda bulunan çeşitli bakteriler diş çürüğüne sebep olur. Bu bakteriler ağız floramıza başka insanlardan bulaşır. Genellikle de çürük yapıcı bakterilerle ilk tanışmamız dikey bulaş ile ebeveynlerimizden olur.

Diş çürüğünün oluşum mekanizması karmaşıktır. Sadece bakterilerin ortamda bulunması yeterli değildir. Ağız ortamımızın normal ph seviyesi 7.2-7.4 arasındadır ve kısmen nötral bir ortamdır. Eğer çok fazla asitli yiyecek ve içecekler tüketirsek, ağız ortamımız asitleşir ve çürüğün başlangıcı için asidik ortam gereklidir. Bu asitleşme belli bir seviyeye kadar tükürüğümüz tarafından tamponlanır. Tükürüğün içeriğindeki elementler ve proteinler, ağız ortamının nötral ph seviyesine ulaşmasına yardımcı olur. Ayrıca tükürük belli bir hızda sürekli salgılandığı için, ağız ortamını yıkayarak asit içerikli maddelerin diş yüzeylerinden uzaklaşmasını sağlar. Ancak çok fazla asit içeren ya da yapışkan gıdalar tükettiğimizde tükürük bu görevleri tam olarak yerine getiremez ve çürük için gerekli ortam oluşur.

Eğer diyet ve bakteri faktörleri çürüğün oluşumu için elverişli bir ortam hazırlamışsa, belirli bir zaman içinde çürük oluşur. Zaman, çürük oluşumunda önemli faktörlerden bir tanesidir. Çürüğün gelişimi birbirini izleyen birkaç basamaktan oluşan bir süreçtir. İlk önce ortamın asitleşmesiyle bakteriler diş yüzeyine tutunur ve sert doku kaybına yol açarlar. Ardından çürüğün ilerlemesi için başka bakteriler bu yeni ortama kolonize olurlar ve dişin canlılığını kaybetmesine kadar gidebilecek olan bir süreci başlatırlar.

Tedavisi Nedir? Korunmak İçin Neler Yapılmalı?
Diş çürüğü tedavisi çürüğün aşamasına ve dişin canlılık durumuna göre değişiklik göstermektedir. Eğer başlangıç aşamasında ise küçük dolgularla basitçe tedavi edilebilir. Ancak ileri durumlarda ilgilidişin çekilmesi veya dişe kanal tedavisi yapılması gerekebilir. Bu durumlarla karşılaşmamak için yapılması gereken şey ise oldukça basittir: Altı-on iki ayda bir düzenli diş hekimi kontrollerine gitmek, yeterli ve etkili ağız bakımı yapmak. Ağız hijyenini sağlamak için, günde 2 defa dişlerimizi fırçalamak ve 1 defa da ara yüz temizliği yapmak yeterli olacaktır. Son olarak da çürük yapıcı besinlerin tüketiminin kısıtlanmasıyla,diş çürüğübüyük oranda önlenmiş olacaktır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *